Dinsdag 13 Juni

Weer een vroege wektijd om de grote hitte op de latere dag te vermijden. Om vijf uur staan we op zodat we al om zes uur in ons busje zitten. We bezoeken vandaag oa. de Vallei der koningen op de westelijke Nijloever. Als we hier tegen half acht aankomen weerkaatst de zon al tegen de bergen waartussen de vallei met graftombes gelegen is. De eerste van de 3 tombes die we bekijken is die van Set II. Deze tombe bestaat uit een gang die uitkomt bij de granieten sacrofaag. In deze gang is een mummie te zien die dateert van 1300 jaar v.C. Bij de tombe van Ramses II moeten we even in de rij aansluiten. Deze interessante tombe is maar liefst 125 meter diep met 10 zijkamers voor de verschillende offergaven voor in het hiernamaals. De best bewaard gebleven kleuren zien we in de laatste tombe van Ramses IV. Hier zien we zelfs restaurateurs aan het werk. Ze brengen met injectiespuitjes vloeistof rond de hierogliefen aan die de kleuren conserveren.

Hatshepsut tempel
Hierna rijden we met ons busje naar de andere kant van deze bergring. De tempel van koningin Hatshepsut strekt zich voor ons uit. Terwijl we de heuvel omhoog lopen worden we belaagd door kleine vliegjes die zoals achteraf blijkt ook nog steken. Deze tempel is uit 3 terrassen opgebouwd met aan beide zijden een kapel.

Op het terras in Esna

Op de terugweg maken we een fotostop bij kolossen van Memmon die de tempel van Amenophis III in lang vervlogen tijden flankeerden. Tussentijds zien we het bewerken van alabast en de mooie vazen die ze hier maken. Na ons inmiddels gebruikelijke middagslaapje en ons laatste avondmaal aan boord laat Ahmed ons de temepl en de straatjes van Esna zien, waarna we op een terrasje iets drinken en een paar voorzichtige trekjes van de waterpijp nemen.

 

Woensdag 14 Juni

Nadat we gisteravond laat nog onze koffers hebben gepakt kunnen we vanochtend zo aan het ontbijt aanschuiven. Hierna wordt er al op onze kamers gebeld dat we de koffers naar beneden moeten brengen want het busje is er al. In de hal nemen we afscheid van de hele groep en ze zwaaien ons vanaf de kade uit. De vlucht verterk zo goed als op tijd en we landen om half twaalf met het grote moderne toestel van Egyptair in Cairo. Onze reisleider staat al klaar en brengt ons door het zeer drukke verkeer naar het Safir hotel. De wegen in Cairo worden optimaal benut want ze rijden hier op drie stroken met vijf auto's. Om een uur zijn we op onze kamer en voordat we gaan uitpakken is het eerst tijd voor een uitgebreid middagdutje. Voor het diner worden we om acht uur opgehaald door onze reisleider Hakim. Het blijkt dat hij zojuist met z'n eigen auto een ongeluk heeft gehad en dat hij zich vanavond nog moet melden voor de politierechter. Nadat de taxi ons heeft afgezet bij Friday's, een Applebee's-achtig restaurant, heeft hij alleen nog tijd om een drankje met ons te drinken. Nadat hij voor ons de rekening heeft betaald, krijgen wij lekkere gegrilde kipfilet met rijst en frites. helemaal top is het nagerecht, ijs met oreo-koekjes en chocolade- en caramelsaus. Als het ons gelukt is om onze drankjes te betalen lopen we langs de Nijl richting hotel. Dat dit toch niet zo makkelijk is als Hakim ons heeft uitgelegd blijkt als we pas een uur later in het hotel binnenlopen.

Donderdag 15 Juni

Onze eerste ochtend in Cairo begint gelukkig niet zo heel vroeg. Na een lekker ontbijt worden we om half negen door onze nieuwe gids opgehaald. Op weg naar het plateau Van Giseh worden we overladen met informatie van wat we allemaal gaan zien.

En dan duikt plotseling de eerste pyramide voor ons op. Het is dan ook de grootste, de pyramide van Cheops. Met zijn 155 meter hoog is het een indrukwekkende aanblik. deze graftombes uit het oude rijk (+/- 2500 v.C.) waren oorspronkelijke bedekt met leisteen. even verderop een mooi uitzicht over alledrie de pyramides, Cheops, Chephren (135m), Mykerinos (62m) -> vader, zoon, kleinzoon.

Richard op de piramide

Sfinx
Aan de andere kant van deze kolossen staat de sfinx, half mens,half leeuw.
Voor de afwisseling bezoeken we vervolgens een parfumfabriekje. We krijgen hier uitleg over het maken van de pure geurolien en we mogen er een aantal van proberen. We kopen een flesje lotusbloemolie wat linda fijn kan gebruiken in het parfumflesje dat zij in Luxor gekocht heeft. De oudste pyramide staat als volgende op het programma. Op dit plateau in Sakkarah bezoeken we eerst een mastaba van de minister van financien van farao Teti I. In tegenstelling tot de koninklijke graftombes wordt hierin het leven van alledag afgebeeld in de 33 kamers. Naast deze mastaba ligt de pyramide van farao Teti I, hierin dalen we al bukkend af. Beneden bevindt zich links de ruimte waarin de potten met geconserveerde organen bewaard werden en rechts de kamer met de zwarte basalten sacrofaag. Hierna zien we het door Imhotep ontworpen trappenpyramide van koning Zozer. Dit is het allereerste stenen bouwwerk, van 60 m hoog, en tevens het grootste (+/- 2600 v.C.).
Na al deze indrukken stoppen we bij een Carpet school waar kinderen van ongeveer tien jaar tapijten knopen. deze kunnen van pure zijde zijn of van een mengeling van wol en katoen. Afhankelijk van het patroon en de grootte wordt er soms tot wel 10 maand door 1 persoon aan gewerkt. Ook worden er hier tapijten geweven. Als laatste bezichtiging staat de hoofdstad uit het oude rijk op het programma, Memphis. Hier zijn in een openluchtmuseum een van de 2 beelden van Ramses II te zien. Evenals de alabasten sfinx die hier beide zijn opgegraven. Inmiddels is het tijd voor de lunch. In de mooie tuin van het restaurant zijn veel Egyptenaren zelfs. Dit komt omdat het vandaag de feestdag is  van Mohammed Ali en de mensen een vrije dag hebben. Om drie uur zijn we terug in het hotel, waar we na ons middagdutje een rondje zwemmen in het zwembad. Om acht uur gaat Hakim weer met ons dineren bij Friday's waar het heerlijke dessert ook weer van de partij is. Nadat we terug in het hotel worden afgezet doen we nog snel even een paar boodschappen en liggen uiteindelijk eens op tijd in bed.
next