Vrijdag 16 juni

De laatste dag van ons bezichtingsprogramma in Egypte. We staan dan ook al om half negen voor de poorten van het Egyptisch museum. De ticketverkoop begint pas om negen uur maar hoe later het wordt hoe meer bussen met toeristen er toestromen.

Egyptische museum in Cairo
 
Om een beetje op ons gemak te kunnen rondkijken laat de gids ons op de 1e verdieping eerst de schatten van Toetankhamum zien. Deze zijn werkelijk ongelooflijk, zeker als je weet dat hij onverwacht stierf en dat ze gedurende de 70 dagen durende mummificatie pas zijn begonnen voor zijn graftombe. Het begint met de viersacrofagen. Deze zijn van hout dat met goud is belegd. Ze zijn aflopend in grootte en passen in elkaar. In een aparte galary zien we het prachtige dodenmasker van de jonge farao evenals 2 van de 3  in elkaar passende doodskisten. De buitenste is van hout belegd met goud, de binnenste is van puur goud. Verder liggen hiet talloze prachtige juwelen. De kist waarin de vier alabasten vazen met zijn organen werden bewaard is eveneens bekleed met goud. Mooi om te zien zijn de 365 koppeltjes van bediende die de farao in het hiernamaals elk 1 dag van het jaar moeten bedienen.
Gouden stoel

Onze gids laat ons verder een aantal hoogtepunten van het museum zien, zoals de kamer van Akhenaten, het beeld van de koegodin Hathar in haar kapel, het doloriet blled van Chephrren, het gemummificeerde aapje en oa. de valk.

Albasten moskee
Na dit indrukwekkende bezoek volgt de alabasten moskee van Mohammed Ali. De koepels van deze moskee schitteren ons al van verre tegemoet. deze zijn gemaakt van glanzende alabast. We brengen dit bezoek op de feestdag ter ere van Mohammed Ali.

Hierna lunchen we op een schip langs de nijl, deze hebben we s'avonds al verlicht zien langsvaren terwijl ze een diner dansant serveren. Hierna brengen we een aantal korte bezoekjes in oud Cairo. We zien de oudste christelijke kerk St.Sergius en vervolgens de hangende kerk die gewijd ia aan Maria. Deze kerk die ook binnen het Romeinse fort babylon gebouwd is wordt momenteel geheel gerestaureerd. deze toren is gebouwd op twee bestaande pilaren en 'hangt' daardoor zo'n 45 meter boven de grond. Hiervan is binnen of buiten de kerk niets te zien waarschijnlijk vanwege de dichte bebouwing rondom. Als laatste bezoeken we nu de Khan-el-Khali wijk met zijn bekende soukhs. Hier dingen we af op een granieten beeldje dat ons al was opgevallen in een winkel bij de vallei der koningen het wordt hier geleidelijk aan drukker omdat de gebeden in de moskee zijn afgelopen. Hierna brengt het busje ons terug naar het hotel waar we afscheid nemen van onze reisgids Hani en onze chauffeur. Na het middagdutje en het rondje zwembad is het alweer tijd voor ons avondeten bij Friday's. Vandaag laten we het dessert schieten want onze darmen zijn wat onrustig. Na het eten gaat Hakim even met ons langs de apotheek om nog wat immodium-tabletjes in te slaan. Daarna is het alweer tijd om de koffers in te pakken en ondertussen naar Nederland - Denemarken te kijken (3-0)

Zaterdag 17 Juni

We kunnen het vanochtend rustig aan doen. de wekker maakt ons om kwart voor negen wakker. na het ontbijt gaan we naar het zwembad om een rondje te zwemmen. tegen 11 uur ruimen we onze kamer op en kunnen de koffers dicht. tegen kwart voor twaalf haalt hakim ons met een taxi op. We zullen langs de Nijl wachten op de bus met Deense Touristen. De bus laat nog even op zich wachten en als hij tegen 1 uur arriveerd moeten de Denen eerst nog lunchen. we worden uitgenodigd om mee te lunchen. Als we uiteindelijk in de bus stappen wacht ons de grote verrassing. De Denen zijn pas om 11 uur uit Hurghada gearriveerd in Cairo. Dat betekent dat zij nog de pyramides van Giseh, de papyrusfabriek en Mc Donalds met vele pauzes gaan bezoeken. Wij hangen dus de hele middag in de bus zonder dat we Cairo verlaten. Nadat we bij Mc.donalds ons eigen diner hebben betaald gaan we om ZES uur op weg naar Hurghada. Deze ongeveer 470 km leggen we af in nog eens zes uur af. Zodat we om middernacht in The Grand Resort arriveren. De aanblik van dit hotel en onze kamers is een grote troost na deze miserabele dag. Na het uitpakken van onze koffers volgt een onrustige slaap.

next