Zondag 11 Juni
Vanochtend hebben we wat langer kunnen slapen. de boot was om zeven uur s'ochtends vertrokken uit Aswan richting Kom Ombo. Hier meren we pas even na 10 uur aan. voor de excursie van vandaag hebben we geen busje nodig. de tempel ligt direct aan de Nijl. De dubbeltempel van Kom Ombo is gewijd aan de krokodilgod Sobek en de valkgod Horus. voor deze dubbele aanbidding heeft de tempel 2 zuilengangen en 2 allerheiligsten die parallel aan elkaar liggen.
Kom Ombo tempel

Voor de eerste keer tijdens deze reis maken we voor het eerst geen gebruik van de extra tijd om de tempel op eigen gelegenheid verder te verkennen. we hebben vandaag schijnbaar allemaal wat meer last van de hitte dan andere dagen. terug op de boot doet Linda na de lunch een uitgebreid middagdutje. want met een beetje diarree is zij vandaag niet zo fit en zij wil goed uitgerust zijn voor het bezoek aan Luxor morgen. Na het diner is de hostes van Sunair voor een snel bezoek aan boord. We horen van haar dat voor Cairo alles geregeld is, zelf het hotel Safir met halfpension en een engelstalige gids voor ons tweetjes. Boven op het dek worden inmiddels de stoelen klaar gezet voor de tv. om Nederland-Tsjechie te kunnen volgen. de uitslag is uiteindelijk 1-0 waarna we snel het bed induiken.

 

Langs de Nijl
Maandag 12 juni

Karnak Tempel

Weer een vroege start vandaag, om zes uur werd er op de deur geklopt. Om zeven uur vertrekken we naar Luxor ofwel het oude Thebe om als eerste de Karnaktempel te bezoeken. We zijn die dag ook werkelijk de eerste die hier aankomen. Het complex waaraan gedurende 1500 jaar gebouwd, herbouwt en verbouwt werd is werkelijk gigantisch. Bij de entree is er links en rechts een rij met sfinxen in de vorm van rammen. Verderop is de zuilenhal met het bijna onmogelijke aantal van 134 zuilen. Iedere koning gedurende die periode heeft hier zijn steentje aan bijgedragen door het complex steeds verder naar buiten toe uit te bereiden.
Een kleine 2,5 km verderop ligt de Luxor-tempel. deze twee tempels waren in de oudheid verbonden door een sfinxen-allee. In beide tempels zijn veel beelden te vinden van Ramses II in aanbidding voor Amun-Ra, de zonnegod. De zon stond inmiddels hoog aan de hemel, zodat ons airconditioned busje zeer verfrissend is.

Luxor tempel

Na ons middagdutje biedt het zwembad de broodnodige verkoeling. We moeten dit helaas te snel verlaten voor een vroeg prive-diner waarna we terug vertrekken naar Luxor om in de Karnak-tempel de sound en light show bij te wonen. Dit is weer een heel andere ervaring als vanochtend. Als afsluitertje wandelen we nog even door de straten van Luxor, maar we moeten tegen 10 uur vetrekken omdat na die tijd de weg tussen Luxor en Esna alleen onder politie-escorte te vervolgen is.
next