Onze vakantietips voor het oude en mystieke Egypte:

 

Algemene informatie:

Oppervlakte:

1.001.499 miljoen km2

Aantal inwoners:

67 miljoen

Hoofdstad:

Cairo

Taal: Arabisch

Munt:

Egyptisch Pond is onderverdeeld in 100 Piasters.

Reisdocumenten Paspoort en visum zijn verplicht.
Klimaat Woestijnklimaat. Hete zomers en gematigde winters. Het regent zeer zelden in Egypte.

Godsdienst:

90% Islam
10% Christen

De beste links voor reizen naar Egypte:

touregypt.net/ (in het engels)
Luxor magazine (in het engels)
Africa guide (in het engels)

Kleding:

Overdag bieden lange mouwen en een lange broek de beste bescherming tegen de felle zon. Vooral een hoofddeksel is dan een absolute 'must'. Neem natuurlijk geen kunststof kleding maar katoen mee. Omdat het in Egypte sterk afkoelt 's avonds is een trui of sweater geen luxe.

Fooien:

Door toeristen wordt het baksjisj-fenomeen ook wel eens de achtste plaag van Egypte genoemd. Hou er echter rekening mee dat 'baksjisj' in Egypte een nationale gewoonte is. Het is het gebruikelijk dat je voor diensten kruiers, hotelpersoneel, buschauffeurs, bootpersoneel en gidsen een fooi betaald

De Egyptische munteenheid is het pond. Een pond, in het Egyptisch 'ginih' genaamd, is verdeeld in 100 piasters (qirsh). Er zijn munten van 1,2,5,10,20 en 50 PT en van LE 1,5,10,20 en 50. De biljetten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, dus let op wat je weggeeft. Grote biljetten geven soms problemen bij het wisselen. Zorg dus altijd voor voldoende kleingeld.

Vervoer in Egypte:

Het rijgedrag van de Egyptenaren is erg chaotisch. Het busvervoer is meestal snel en comfortabel maar het valt niet altijd mee om een plekje te veroveren. Het is een goede manier om de lokale bevolking te ontmoeten. De treinen komen in vrijwel alle belangrijke steden. Buiten de grote steden kun je je als een echte toerist met kameel of ezel laten vervoeren. Taxi's rijden er ook rond maar daar zit een nadeeltje aan vast: chauffeurs wachten vaak net zolang tot ze (over)vol zitten.

Klimaat:

In de woestijn heerst een extreem klimaat met in de zomer temperaturen tot 40 graden overdag en 30 graden ‘s nachts, terwijl dit in de winter respectievelijk 22 en 14 graden is. De zeer lage luchtvochtigheid maakt de hitte redelijk goed te verdragen en vooral op zee is het dan aangenaam. 's Winters kan het in de wind wat kouder zijn maar als je een beschut plekje opzoekt kun je uitstekend in de zon liggen. Als je het noorden en Luxor wilt bezoeken zijn juni en augustus niet aan te raden. Bovendien is 's zomers de kust aan de Middellandse Zee het drukst. Mei en april zijn de beste maanden om de Egyptische stranden te verkennen, terwijl het voorjaar en de herfst de beste seizoenen zijn voor een bezoek aan de hoofdstad Caïro.


Klimaattype Woestijnklimaat
Gem. temp. zomer 36 graden
Gem. temp. winter 13 graden
Zomer / Winter Mei-september / november-maart
Beste periode om land te bezoeken Voorjaar en najaarGrensformaliteiten:

Je hebt een visum nodig en je hebt een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is. Ook wil het nog wel eens voorkomen dat je een retourticket moet laten zien. Je mag maximaal 3 maanden in het land verblijven.