Dag 4 Donderdag 20 augustus

 

Als we even na acht uur wakker worden is het nog rustig op de camping. Na het ontbijt ruimen we alles in en gaan op weg naar de Wutach- schlucht.
Een korte rit van minder dan 1 uur. We stoppen bij de Lotharklamm want de weg naar een verderop gelegen parkeerplaats is wegens wegwerkzaamheden afgesloten. Vanaf de weg dalen we direct af in de groene geul die door het bos loopt. Het is een prachtige wandeling van bijna een uur. Nu dalen we voornamelijk maar op de terugweg zullen we dit moeten klimmen. Op het terras aan het eind drinken we wat en eten we een lekker stuk Schwarzwalderkirchtorte. Op de terugweg is Koen moe in de benen en gaat bij Richard in de rugdrager. Bram houdt het goed vol maar heeft het laatste stukje moeite. Bij de camper puffen we even uit in het gras. We eten wat fruit want we hebben nog niet echt honger na die taart.

Lotharbachklamm lotharbachklamm
Schwartswald
 

Hoewel het na 13.00u is besluiten we in een keer door te rijden naar de camping aan de Bodensee.
Om drie uur komen we na een stuk met smalle straatjes aan op onze camping. het is maar goed dat we gereserveerd hebben want het is er vol.
Meteen vooraan krijgen we een plekje onder een grote boom met bankjes er om heen.
De kinderen gaan meteen naar de speeltuin er  tegenover terwijl wij de spullen op zijn plaatst zetten.
Hierna zwemmen we de rest van de middag in de Bodensee. Je kunt er lekker ver het water in lopen voordat het diep wordt.
Omdat we lekker op tijd hier waren gaan we BBQ’en. De worstjes en hamburgers worden gelukkig goed bruin op de wegwerp-BBQ.
Na het douchen spelen Bram en Koen nog lekker in de camper Als hun in bed liggen zitten we nog buiten. Er is om ons heen nog genoeg vertier om naar te kijken. Het koelt wel af maar is nog altijd aangenaam na weer een warme dag.

Km; 827

 

Dag 5 Vrijdag 21 augustusi

Vanochtend vroeg begint het met druppelen en Linda haalt gauw de handdoeken naar binnen. Het regent nog totdat we rond negen uur vertrekken. 
We gaan naar het bloemeneiland Mainau en de “tom-tom”brengt ons er over boerenweggetjes naar toe. Het is bewolkt maar aangenaam om te wandelen over het fleurige eiland. Bij de kinderen is de leuke speeltuin favoriet en wij vonden de vlindertuin erg leuk. Met een ijsje wandelen we na een korte stop bij de speeltuin terug naar de camper.

Mainau
Mainau
mainau
Bram spelend op eiland mainau
Met broodjes op schoot gaan we om 12.00u op weg naar Italië. Maar eerst passeren we een klein stukje Zwitserland en Oostenrijk om daar te komen. Het stukje autoweg schiet goed op en het laatste stuk gaat over de Reschenpas. Onderweg een korte stop bij de kerktoren van het dorpje Curon die boven het water van het stuwmeer uitsteekt. Hier hebben we ook een mooi uitzicht op de eerste met sneeuw bedekte bergtoppen.
Curon
Het is nog maar een klein stukje totdat we in Malles Venosta zijn.
De navigatie brengt ons feilloos waar we moeten zijn.
Camping Mals heeft nog een fijn plekje voor ons.
We kunnen hier ook makkelijk vuil water lozen en schoon water bijvullen.
camping Malles


We zetten de camper op zijn plek en gaan een paar straten verderop naar het zwembad. Buiten spelen de kinderen op de miniglijbaan.
Als het erg donker wordt en begint te rommelen spelen en zwemmen we binnen verder. Rond 7 uur krijgen we honger en gaan erboven een heerlijke pizza eten. De service is hier gelukkig een stuk sneller dan van de week. Op weg terug naar de camper moeten we rennen want het regent flink.
Eenmaal binnen spelen de kinderen binnen nog wat. Als hun naar bed zijn plannen we de dag van morgen,

Km; 1074

 

Dag 6 Zaterdag 22 augustus

We worden om 7.00u wakker door het luiden van de klokken. We staan pas op rond 8.00u als de klokken weer luiden. Het is zonnig en aangenaam weer.
Wij rijden vanochtend richting Stilfserjoch of Stelvio pas.
Deze bergpas telt in totaal 80 haarspeldbochten. Deze weg kronkelt langs de berg omhoog. Het is er nauw maar het past wel.
De auto’s houden rekening met onze omvang en laten ons de ruimte in de bochten. De motoren en fietsers flitsen echter overal tussendoor.
Na 47 haarspeldbochten zijn we boven op 2757m. Het uitzicht is adembenemend. Over de bergtoppen naderen donkeren wolken.
We pauzeren maar kort en gaan de zelfde weg weer terug.

Passo Stelvio

 

Passo Stelvio
passo Stelvio

Het slechte weer trekt zijdelings voorbij. Eenmaal beneden gaan we verder richting Merano. Onderweg in de Val venosta zien we alleen maar appelboomgaarden. Onderweg stoppen we bij een kraampje waar ze versgeplukte appels, streek-spek en heerlijk belegde broodjes verkopen.
Buiten op de picknickbanken eten we al deze lekkere dingen op. Het is er druk op de weg omdat het zaterdag is.
Rond Bolzano is onze navigatie de weg kwijt. Hij laat ons 2 keer het zelfde rondje rijden maar vindt niet de oprit voor de autoweg.
We nemen de weg parallel aan de autoweg maar hier is het aanschuiven in de drukte. Bij de volgende oprit gaan we alsnog de autoweg op.
Het tempo ligt hoger maar ook hier is het aanschuiven.
Bij Trento gaan we de autoweg af. Na weer een aantal smalle weggetjes en enge dorpsstraatjes komen we bij camping lago di lamar.
We zoeken een leuke plek en pakken onze spullen uit. Hierna gaan de kinderen een uurtje naar bed. Om ons heen trekken donkere wolken langs en het rommelt. Toch gaan we nog even zwemmen. Terug bij de camper kookt Linda een “wereldgerecht”. Als we dit net buiten hebben opgegeten begint het koud te waaien.
We ruimen snel  alles op. Na een koffie en een biertje is onze dag ook om.


Km; 1294